Galleria ravintolassamme

 

Tuomas Gustafsson  ja Perttu Kemppainen

Apollon kosketus

Maalauksia ja piirroksia Galleria Loopissa 15.11.–22.12.2017

Avajaiset 14.11. klo 17–19, Lapinlahdenpolku 8 D, 00180 Helsinki

 

Nainen, äiti, tietäjä, lämpö.

Mies, isä, metsästäjä, shamaani.

Käärme

Siivet.

Valo.

Tuulet.

Maailman äänet… äänettömyys.

 

Mistä alkunaisen herkkyys tulee, mistä kaikenkattava ymmärrys? Mytologioissa ja taruissa äitimaata palvotaan ja sen viisautta tarvitaan. Lempeys ja lämpö, äidin ja naisen syli. Alkumies huolehtii omistaan, rohkeudella ja väsymättä. Tekijä, näkijä, joka seuraa luontoa, seuraa merkkejä. Koskettaa omiaan huolenpidollaan.

Syntymät ja kuolemat seuraavat toisiaan, elämä siinä välissä; vain aikamme on erilainen –  vai onko?

 

Kalevalan ja antiikin aikojen myyttiset hahmot ja kertomukset koskettavat kahden taiteilijan mieltä ja siirtyvät visuaalisiksi tulkinnoiksi, kuvalliseksi vuoropuheluksi. Apollon kosketus –näyttelyn teokset nivoutuvat tarinoiksi joilla ei ole alkua eikä loppua. On vain se hetki, jona ne heräävät näkyviksi – jännittävät katsojan mielen jousen.

 

Tuomas Gustafsson maalaa ihmisen ja luonnon kuvaa herkästi ja syvällisesti. Hänen tulkintansa häkellyttää paitsi visuaalisella olemuksellaan, myös kerroksellisuudellaan ja yhteydellään mielen eri tasoihin, kauas menneisyyteenkin – maalauksen kertomus on jokaiselle katsojalle omansa.

 

Perttu Kemppaisen taidokkaat ja koskettavat tussityöt ihmisistä tulevat jostain kaukaa, heillä on yhteys universumimme taakse, yli tuonpuoleisen. Aistit heräävät, alamme nähdä enemmän kuin hetkeä aiemmin.

 

 

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 14.11. klo 17–19

 

Maaretta Caselius
näyttelyn kuraattori
Näyttelyinfoteosten myynti
– myös päättyneet näyttelyt
p. 050 345 8878

 


 PÄÄTTYNEET NÄYTTELYT


 

Raija Marttinen                                                        

Kukkaikkuna

Galleria Loop 29.9.–12.11.2017

Raija Marttisen suuret, luonnonelementtien kautta pohdiskelevat maalaukset tuovat valoa Loopin syksyyn. Nämä puoliabstraktit teokset kysyvät ja kertovat ajassa, tulevat katsojan lähelle pintaansa syvemmillä tasoilla.

Taiteilija kuvailee teosten syntyprosessia näin:

– Sarjan teokset ovat valmistuneet viimeisimpänä osana työskentelyprosessistani, jossa tutkin omaa tietäni maalarina vanhojen teossarjojeni kautta.Tämän näyttelyn teoksissa, on lähtökohtana ollut yksittäinen aiempi maalaukseni, jonka pohjalta koko uusi sarja on syntynyt.Käsittelen työskentelyssäni ajan ja muistin, muistamisen ja unohtamisen teemoja. Millaisia jälkiä jää ajan kartalle. Minkälaisia jälkiä jätän itse niiden paikkojen historiaan, joissa olen elänyt.Kukkaikkuna oli eräs maalaukseni yli kymmenen vuoden takaa, joka herätti eloon sen ajan ja paikan, jossa silloin elin. Talon ja työhuoneen, jonka valot ja varjot seuraavat mukanani edelleen, vaikkei konkreettiseen paikkaan voikaan enää koskaan palata. Nostalgisointia? Kenties, mutta myös lohtua ja etenkin ymmärrystä siitä miten ja miksi kaikki tapahtuu niin kuin tapahtuu. Miten elämä rakentuu.

Uskon ja toivon että hyvin henkilökohtainen lähestyminen laajenee myös yleisesti kiinnostavaksi. Koskettavaksi.

Galleria Loop

Teoksia myydään myös osamaksulla.


Taimi Lindström – Juhlat

Värigrafiikkaa 18.8. – 25.9. 2017

Galleria Loop siirtyy kesästä syksyyn vahvan värigrafiikan voimin.

Taimi Lindsrtöm on perehtynyt värigrafiikan maailmaan vuodesta 1987 Tuulikki Pietilän kursseilla. Hän on tehnyt monenlaisia kokeita pienten sekä isompien väripintojen aikaansaamiseksi eri tavoin. Kollaasiteokset on tehty grafiikan erilaisin menetelmin: viiva-, pehmeäpohja-, sokeri- sekä tavallisella akvatintamenetelmällä sekä kaavinakvatintalla.

Tervetuloa tutustumaan Lindstömin hehkeisiin väreihin sekä myös tyylikkään vähäeleisiin sävyihin.

 


 

 

Viktor Denisov – Onneksi on vielä vuodenajat
Akvarelleja 7.7.–14.8.Viktor Denisov on vuonna 1991 Suomeen Leningradista muuttanut taidemaalari ja asuu Helsingissä.- Tänä päivänä huomaan maalaavani ennen kaikkea vettä, kaislojen liikettä, sulavia jäälauttoja, puita ja lunta. Nämä luonnon elementit ovat läsnä nykyisessä kotikaupungissani.Myös helsinkiläiset katunäkymät herättelevät tunteitani, ja tallennan rakennusten ja katujen valoja ja varjoja siveltimelläni.
Olen maisemamaalari ja akvarellisti ja iloitsen vuodenaikojen eroista, joista maalauksineni elän.

Ajoittain tosin tuntuu siltä, kuin saisimme niskaamme ympärivuotisia syyssateita, mutta noissa päivissäkin on nyanssinsa.
Paperi, jota käytän, sopii minun tavalleni kuvata luontoa ilman tekstuurin tuomaa pehmeyttä.                                                           Jatkokäsittelen paperin omiin taiteellisiin tarpeisiini.

 


 

 

Marianne Blomqvist  – Paradise­­                                                                                                                                                           Maalauksia Galleria Loopissa 19.5.-27.6.2017 

Marianne Blomqvist on helsinkiläinen taidemaalari joka työskentelee monilla tekniikoilla: öljyvärillä, akryylillä sekä tussilla. Taiteilija käyttää työssään myös graniitti- ja marmorimineraaleja. Hänen maalauksensa syntyvät joko yhdellä kerralla « Alla Primana » tai hitaaammin monilla värikylläisillä kerroksilla maalaten.

– Aiheeni tulevat luonnosta. Maalaan intuitiivisesti mielenliikkeitäni maisemassa ja on kiinnostavaa lähteä liikkeelle yksinkertaisista elementeistä kuten kasvien maailmasta. Jokaisella kukalla on oma tarinansa kerrottavana ja jotta tarinan kuulee, on osattava kuunnella. Kukat ovat minulle selkeitä inhimillisen elämän symboleita; koen kasvin elinkaaren kuvaamisessa yhtäläisyyden naisen kasvuprosessiin ja henkiseen kehitykseen. Pyrkimykseni on luoda maalauksillani kauneutta, hyvää oloa ja valoa.


 

Annika Brandt                                                                                                                                                                                                   Kaiken maailman ajatuksia | All världens tankar

Maalauksia Galleria Loopissa 7.4.–15.5.2017

Kevään kirkkaat värit ja mustavalkoinen pohdinta… sivellin ja lakana. Kaukokaipuu, uuden kohtaaminen ja ajatusten selkeyttäminen vie taiteilijaa eteenpäin; sattumia ei ole, on vain suunta jota kohti kulkea.

”Levottomuus sisälläni ajaa minut aika ajoin hakeutumaan ulos tutusta ja turvallisesta. Sattumia ei ole, on vain suunta jota kohti kulkea. Kaukokaipuu, uuden kohtaaminen ja ajatusten selkeyttäminen vie minua eteenpäin. Suuria seikkailuja en hae, minulle riittää hyvin arki ja sen tuomat mahdollisuudet. Uuteen ympäristöön asettuminen, uuden kulttuurin kohtaaminen luovat uutta ja antavat perspektiiviä elämälle. Näyttelyn teokset ovat näiltä matkoiltani, muodostamatta selkeää kokonaisuutta. Pieniä pohdintoja, arjessa olemista, unien siivittämiä hetkiä.

Näistä näyttely koostuu, nopeasti – tässä ja nyt.”


 

Mikaela Wikström                                                                                                                                                                                                 Valoa | Ljus | Light

Maalauksia Galleria­ Loopissa 24.2.–4.4.2017 

Mikaela Wikström on nuori helsinkiläinen kuvataiteilija, joka maalaa hiljaisuuden eri ulottuvuuksia näkyväksi. Hänen tekotapansa on moniulotteinen, ja se antaa herkällä tavalla tilaa yllätyksillekin, asioille, jotka haluavat tulla hänen teoksiinsa. Valoa | Ljus | Light on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.

– Maalaus on syntymässä. Mitä sille tapahtuu kun väreihin sekoittuu syvälle menevää valoa, aika ja tila katoavat kuin saippuakuplat taivaalle? Utelias solu kehottaa heittäytymään ja luopumaan kaikista ennakkokäsityksistä. Se antaa sydämelle luvan avautua, ja värien syleillä maalausta ympäriltä ja sisältä esiin pyrkivällä valolla. Välillä kangas jää kuin itsestään valkoiseksi, jotta valo pääsee vapaasti virtaamaan. Toisinaan se haluaa muuntua vahvaksi värikylläiseksi luomukseksi.

Hiljaa, maalaukset kuiskivat tarinansa katsojalleen. Valoa on kaikkialla.


 

Anna Mari Räsänen – Oma maa
Jonna Koskipuro – Suomujen takaa

Maalauksia Galleria Loopissa 19.1.–20.2.2017

Kaksi helsinkiläistä taiteilijaa, jotka eivät entuudestaan tunteneet toisiaan. Kaupunki on kierrättänyt heitä eri kohdissa, samoina aikoina ja eri aikoina, sama maa jalkojensa alla.
Kaksi naista, jotka asuvat saman metsän eri reunoilla, ja joiden luovuus saa muotonsa toisaalla – saman meren eri rannoilla.

Anna Mari Räsänen
kuvataiteilija TaM, kirjailija/runoilija

Ajatus omasta maasta tuo mieleeni ihmisiä. Jotkut maalaukseni ovat luonnosmaisia, lyyrisiä henkilökuvia. Siveltimenjälki on ele, ja sehän on jo lähes sana. Maalausteni henkilöt, eivät he puhu. Ehkä heitä voi sittenkin lähestyä sisältäpäin, etsien salaisuutta, hiljaisuutta. Kirjallisena ihmisenä minua kiehtoo miettiä maalausten nimiä, etsiä runollisia viitteitä, ihmisiä ja aiheita joista löydän samuutta, jolla viimeistelisin näitten kuvien henkilöt. Näkyvintä elämässäni ovat ihmiset, toiset, seuralaiset. Voivat he olla myös ajattelijoita ja henkiä, jotka ovat tulleet minua lähelle maalatessani ja kirjoittaessani täällä, omassa maassa. Oma maa. Voi taiteilija täällä etsiä sitäkin, nähdä itsensä siinä toisin, olla se toinen.

Jonna Koskipuro
graafinen suunnittelija, TaM
Kuva
ni tulevat ilman analysointia, ne purkautuvat tunteistani. Lohikäärmeet joita maalaan eivät ole satujen kuvituskuvia, ne ovat kuvia sisäisistä maailmoistani.
Joskus voi olla vaikea näyttää kuvaa,jonka taustalla on voimakas henkilökohtainen tunne; jotkut kuvani ovat taas kiteytyksiä eri tarinoista. 

 

 

 


 

Viive Noor  – Rakkauden Puu                                                                                                                                                              Mohammad Barrangi Fashtam –Dream

viive-noor_yokavely-granaattiomenatarhassa_500levGrafiikkaa Galleria Loopissa 30.11.2016–5.1.2017

 

Rakkauden puu

Mikä saa sen kehittymään, mistä se löytää voimansa elää?
Kukaan ei tiedä.

Ihmiset ovat tavanneet sen, ovat koettaneet selvittää sitä, etsiä vastausta jopa fysiikasta ja kemiasta, mutta se on pysynyt salaisuutena. Se tulee tyhjyydestä, se ei tarvitse mitään tullakseen ravituksi. Se kasvaa salaisissa puutarhoissa, piilossa silmiltä ja kulkijoilta.

Joskus se kypsyy hitaasti ja mystisesti, joskus pikkuinen siemen kasvaa valtavaksi puuksi,
joka hetkellisesti peittää puolet maailmasta, levittäytyen oksillaan yli maiden rajojen ja kielimuurien…
eikä se itse huomaa kitkerää sävyä, kun epäilevät ja laskelmoivat koettavat järkeillä kohdattuaan sen. mohammad-barrangi_6_550px_lev
Se ei pysty muovautumaan toiveisiisi tai tietoisesti kehittymään, sitä ei voi istuttaa uudestaan tai pakottaa itämään.
Ihmeellistä selittämättömässä kauneudessaan, ikuisesti ihmisen unissa.

Molemmat taiteilijat ovat myös kuvittajia sekä runsaasti ja kansainvälisesti palkittuja tahoillaan.

 

 

 

 

 


 

Tuomas Gustafsson – Tuonen tanssi                                                                                                                                                         Maalauksia Galleria Loopissa 17.10.-28.11.2016.

Tuomas Gustafsson on espoolainen kuvataiteilija, jonka maalauksissa näkyy voima ja herkkyys yhdistettynä syvälliseen osaamisen.

Kultakauden mestarit ovat taiteilijalle esikuvia teknisessä varmuudessaan ja taituruudessaan, mutta häntä kiehtoo omassa työskentelyssään näitä ekspressiivisempi ja graafisempi ilmaisu.

Tuonen tanssi -näyttelyssä Gustafsson on keskittynyt tematiikkaan, jossa hän yhdistää eri tekniikoita, ja teosten sisällöllisenä ja visuaalisena keskiönä on ihmisfiguurin kuvaaminen. Taiteilija on inspiroitunut suomalaisesta kansanperinteestä, ja hän kuvaa kuolemaa henkilöitymänä, jonka kautta hän tuo esille kauneuden ja luonnollisuuden kaiken katoavaisuudessa.